Clerks.

Clerks är en av mina absoluta favoritfilmer. Den är skriven och regisserad av min husgud Kevin Smith.

clerksposter

Jag vill tro att den håller än, alltså att om någon som får se den för första gången just nu också skulle tycka att den är underbar. För mig så håller den såklart, men jag tycker alltid att det är svårt att veta om det är nostalgins skimmer som gör det eller om filmen faktiskt håller.

Filmen har gjort sig känd för sin dialog och att det verkligen är en lågbudgetfilm gjord av en student som hoppade av filmskolan och hade inga pengar. I ärlighetens namn finns det inte mycket mer än dialog i filmen, men det är allt den behöver, härligt snack och udda karaktärer, och det har den gott om.

Det hela utspelar sig i en liten närbutik någonstans i New Jersey, USA. Huvudkaraktären Dante blir inringd för att jobba på sin lediga dag och allt krånglar för honom. I videouthyrningsstället som ligger precis bredvid så arbetar Randal, något av en uppviglare tillika bästa vän till Dante. Vi får helt enkelt följa med på deras underbara dag full av kunder, försäljare, vänner och upptåg.

Jag har haft det lite som ett uppdrag att introducera oinvigda till denna härliga film, och mig veterligen så har det alltid fungerat bra, den har gillats starkt. Men det var ett tag sedan jag hittat någon som ej sett den så därför min osäkerhet om den håller. Dessutom var det ett tag sedan jag själv såg filmen, men för mig kommer den absolut att hålla, om inte annat för att jag antagligen kan prata med i dialogerna.

Filmen har hittills fått en uppföljare och nästa år så kommer det en tredje installation av mästerverket. Tvåan var annorlunda men fortfarande rolig och har ett par riktigt klassiska scener, så som ettan. Så nu håller jag tummarna för att trean blir sevärd!

Men hur gjorde nu en pank Kevin Smith för att finansiera sin första film? Enkelt, han skaffade tiotalet kreditkort och belånade sig själv så in i helsefyr i hopp om att det skulle gå vägen. Tur för honom att det funkade!

Är du sugen på att se den så finns den att streama på Viaplay om du har den tjänsten, annars finns den att köpa eller till och med på youtube tror jag? Är du i närheten av Skövde annars så är det bara höra av sig så ordnar jag en privat visning!

Clerks har jag givit 5 av 5 i betyg, för den är så underbar.

Fridens.