Illusionen av trygghet

På väg hem från jobbet så gick jag förbi en affär som säljer lås, larm o.s.v. Jag brukar inte lägga märke till den nämnvärt utan glider snällt vidare. Runt jul brukar jag kika lite i fönstret då de lyckas göra ganska fina skyltfönster vid den tiden på året. Idag så lade jag märke till den dock, de hade någon reklam i fönstret för ett larm. Jag tror att texten löd

“Vi gör ditt hem tryggt”

Och så en punktlista under som visar alla fördelar med larmet o.s.v. ni vet hur det fungerar.

Rent spontant så blev jag lite upprörd. Jag gick vidare mot bussen och småpratade med mig själv som nån annan galning om varför jag blev upprörd. Jag är väl medveten om att detta kan låta naivt och att jag har lite för mycket tro till mina medmänniskor, men det får vara så.

Jag vill mena att trygghet kommer inifrån och inte från något som piper vid dörren. Att införskaffa ett larm för att känna sig trygg är att bekämpa ett symptom och inte sjukdomen. Lite som att upptäcka hälsofarligt mögel på en vägg och bestämma sig för att bara kasta på lite färg på det så att det försvinner.

Jag tvivlar inte på att det kan kännas lite säkrare att ha ett larm, verkligen inte, men frågan är vilket samhälle vi skapar genom det. Är det inte bättre att gå in på djupet och skala bort själva problemet? Och kommer det någonsin att ta slut, jakten på att göra det så säkert som möjligt. Idag ett larm på huset, i morgon “Gated Communities”, kvarter som är inhägnade med vakter som kollar vilka som åker in och ut. Och som en vän till mig sa:

“Det känns som att steget från Gated Communities till beväpnade vakter är ganska kort”

Jag kan inte göra annat än att hålla med.

Detta är inte alls rätt väg att gå, rätt väg att gå enligt mitt socialistiska hjärta är mer jämlikhet och samverkan. Vi måste sluta vara rädda för andra människor, sluta misstänkliggöra och minska skillnaderna i detta vårt samhälle. Inse att folk inte alltid vill oss illa och våga lita på varandra.

Ibland lämnar jag min lägenhet utan att låsa. Ibland sover jag med olåst dörr. Och ja, även innan porttelefonen installerades, vilken jag fortfarande är irriterad på av samma anledning som larm stör mig.

Fridens.