Japan – Kör gärna runt i en ambulans och skrik i panik, gör det!

Dag två här i Hiroshima spenderades med så mycket sevärdheter att hälften hade varit nog. Nästan hälften, eller nej vänta, det var ganska lagom ändå. Vi tar om det där.

Dag två här i Hiroshima spenderades med precis lagom mycket sevärdheter. Det blev Hiroshima Castle, Peace park och Atombombsmuseet.

Kan börja med att informera att det är mycket lättare att hitta till hotellet när det är ljust än när det är mörkt… och när en vet lite mer vart det ligger. Kan erkänna att en karta även togs med för att på riktigt inte komma bort än en gång ;). Verkar som om valet av hotell vart helt perfekt ändå, väldigt nära de mest sevärda sakerna i Hiroshima. Väldigt nära de mest besökta sakerna kanske jag ska skriva, finns säkert massa mer saker som behöver besökas, men ja ni fattar.

Hiroshima Castle var riktigt mäktigt, man fick gå runt där i trädgårdarna och omgivningarna och kika, hoppa in i lite hus och se hur det var byggt och kolla på deras historia. I ena huset fick man inte ha skor och alla tofflor var på tok för små så jag fick glida runt i bara strumporna. Snällt kallt om fötterna i en byggnad som inte direkt var vindtät , höll på att frysa tårna av mig… men vad görs inte för konsten!

Själva slottet var riktigt mäktigt, precis sådär fräckt som man ser på film lite här och var. Utställningen inne i slottet var även den riktigt mysig och fräck. Historia kring vad som gjort att slottet står där det står och sedan massa föremål från tiden, bland annat olika typer av svärd från olika tidsåldrar. Svärd från 1500-talet som såg helt nya ut, helt galet.

Efter det så blev det fredsparken och massa olika reliker från atombomben som föll i Augusti 1945, väldigt kuslig känsla att gå runt där. Sedan när vi var inne på museet kunde man hålla sig för skratt, fy sjutton vilken skada den bomben gjorde. Nog för att man läst och hört om det och tyckt att man vet vad det handlar om. Det blir en liten annan dimension när man får kolla på saker som hittats från personer som dog av bomben, vart de hittades, vad de gjorde och faktiskt se kläder de haft på sig, skitiga, brända och blodiga. Det blir mer personligt, väldigt mycket närmre och hemskare. Intrycken från museet etsade sig fast och det kommer dröja länge innan det släpper. Går att jämföra med ett studiebesök på ett koncentrationsläger ungefär.

En dag med mycket intryck helt enkelt.

Kan även nämna att på kvällspromenaden efter middagen så lyckades vi gå vilse än en gång och det tog ett tag innan vi hittade till hotellet, men denna gång hade vi lite mer koll i alla fall, skönt det ;). Det jobbigaste är när gator svänger utan att man ser att de gör det, det ställer till mer än man kan ana!

Oh.. på väg mellan slottet och museet så kom det en ambulans körande, och det är inte så jätteovanligt direkt, man hör dom rätt så väl vart man än är i stan vad det verkar. Det som är lite mer annorlunda här är att de sitter och skriker ut grejer i megafon samtidigt som dom kör. Här om dagen var det en ambulansförare som hade igång sirener och allt samtidigt som han vänligt bad folk att flytta på sig så bilen kunde komma fram. Idag var det inte en lika lugn förare som körde så det måste varit något riktigt allvarligt. Han skrek i sådan panik att inte ett ord kunde snappas upp vad som sades. Jag hoppas att personen i ambulansen klarade sig, men måste även erkänna att det såg och lät lite lustigt.. I’m going to hell 🙁

Nu blir det sängen! NN =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *