Japan – Ris, du vet att det redan är med ris?

Sitter nu i Kyoto vilket är, om jag minns rätt, den 7e största staden i Japan med sina 1.4 miljoner invånare. 1.4 miljoner som 7e största stad, det bor rätt mycket folk i Japan kan man väl säga ;).

Det som är speciellt med Kyoto är att det faktiskt var Japans huvudstad i runt 1000 år, vilket gör att det finns en hel del grejer att gå runt att kika på. En av de sakerna klarade vi av denna första dag. Men innan vi gjorde det så gick vi och käkade. Vi kom iväg från hotellet i Hiroshima lite senare än tänkt och fick vänta lite på tåget som skulle ta oss till Osaka för att sedan byta där till Kyoto. Detta gjorde att vi inte åt något förrän vi hade checkat in på hotellet i Kyoto. Ut fort som tusan för att hitta något ställe att käka på, fanns ett på andra sidan vägen som vi hoppade in på.

Nu är det såhär att många ställen i Japan har en station direkt när man kommer in där man beställer (har för mig att MAX har något liknande, här är det väldigt mycket vanligare). Så där valde vi lite, eftersom jag inte kan läsa alls vad som står så får jag bara gå efter bilderna… Jag tog nåt där och sedan kände jag att RIS, RIS är ju gott, det köper jag till. Så ger vi matbiljetterna man får av automaten till servitrisen. Hon kollar på dom och tittar på mig och sedan frågar lite vänligt om jag verkligen ska ha ris till det där, för “du vet att det redan är med ris i det andra du beställt?”. Billy hoppade in och sa det att jag var väldigt hungrig, hon bara nickade och gick iväg… Mätt blev jag i alla fall, ris är också gott..

Efter maten blev det utflykt till Nijō Castle som är en slottsbyggnad och ligger mitt i Kyoto, den fungerade som härskarens boning under rätt lång tid. Den byggdes under Tokugawashogunatet. Shogunatet… känns det igen? ;). Det var alltså där inne i det slottet som den sista Shogunen satt och härskade. Nog för att jag aldrig har varit det på riktigt men jag har ändå nickat Shogun sedan 98, så lite samhörighet kände jag allt med honom det får jag medge!

Slottet var helt fantastiskt fräckt och man kände verkligen hur gammalt det var när man traskade runt där inne. Trädgården ska vi inte ens snacka om för den var sådär härlig att ord inte kan beskriva det. Notera att detta är på vintern, att ens föreställa mig hur det skulle se ut på sommaren eller våren gör mig nästan tårögd. Fast å andra sidan så hade det nog varit galet mycket mer folk där under den tiden så jag är glad ändå =)

Vi gick i alla fall runt där och föreställde oss hur alla sprang runt på tiden då det begav sig, precis utanför slottet på andra sidan gatan fanns det även en butik som sålde samurajsvärd så det var rätt nära att vi drog över och köpte ett par för att sedan ha en riktig fight inne på slottsgården. Idén sprack då det visade sig att svärden kostade typ 30.000 kronor, kändes inte riktigt värt det helt plötsligt, skönt att fantasin räcker långt när plånboken inte håller måttet!

Sedan blev det lite hotelhäng tills dess att det var dags för middag, sen middag blev det idag och vi gick ut och utforskade lite mer. Gick runt i gränder av olika slag och hittade diverse gator som såg riktigt fräcka ut. Blev även förvånade över hur fort folk kör i jättesmala gränder, gäller att passa sig om man vill ha kvar fötterna.

Vi hittade till floden som rinner genom staden och ett kvarter där som var ruskigt fint, var en bargata men eftersom det är Torsdag idag och ingen säsong direkt så var rätt mycket stängt. Dock så var massa med lampor tända och det var riktigt stämningsfullt. Nån gata innanför där visade sig vara ett ställe där Geishor hänger… Så dit gick vi ju för att se om man kunde se skymten av några och det gjorde vi, imponerande syn var det!

Mycket mycket mycket gång idag och jag börjar nästan ångra att jag inte tog med mig långkallingar! Fast å andra sidan så är detta en semester och är man på semester så har man inte med sig det (om det inte är en skidsemester vilket detta inte är). Det gäller att vara principfast även om det betyder att man är helt dum i huvudet, så är det 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *