Japan – Förvåning och saknad.

Det finns mycket underligt i Japan. Med det menar jag saker som inte finns här hemma och som mig uppfattas som konstigt. Det man ska komma ihåg är att de är helt normala för Japanerna och kanske andra kulturella grupper i Asien, så lägg inget negativt i ordet “underligt”, för det är inte så jag menar det.

Det blev så mycket intryck under de tre veckor jag var iväg så jag vet inte hur jag ska kunna lasta ur mig allt. Jag antar att det kommer sippra ur mig lite allteftersom de nästkommande veckorna. Men nu direkt så kan jag i alla fall ge två exempel på saker som förvånade mig och två saker jag kommer sakna nu när jag är hemma igen.

Förvåning 1 – Them Hills

Jag vart väldigt förvånad över att det var så bergigt i Japan. Nog för att jag har varit intresserad av Japan ganska lång tid. Tittat på Animé, läst Manga, kollat på lite filmer, läst lite av historian, lärt mig yttepyttelite av språket o.s.v. Jag hade dock inte stött på Japans topografi någonstans under detta år. Hela landet verkar enbart bestå av berg, och där det inte är berg.. ja där är det städer som sträcker ut sig så långt det bara går. Det… well det kan inte bli bättre om jag ska vara ärlig, jag älskar berg!

Förvåning 2 – Them Sounds

Det är ljud överallt i Japan, rent spontant så känns det inte som om det finns några tysta platser på hela ön. Klart att det finns tysta platser men det kändes verkligen inte som det. När man gick på stan så var det antingen en väldigt massa trafik, ljud från butiker, pachinkohallar, reklamlastbilar, eller annat. Varannan butik hade högtalare utanför som spelade musik. Varje butik man gick in i hade musik som var på tok för hög för min smak. Samtidigt som denna musik låg på som ett ljudtäcke i hela lokalen så fanns det allt som oftast ett par tvskärmar som visade diverse reklamfilmer för serier, leksaker eller något liknande… dessa hade inte en nådig volym heller kan jag meddela.

Det som var värst var nog pachinkohallarna. Det var ett helt fantastiskt oljud där inne, kunde knappt höra mig själv tänka och efter bara en liten stund så höll jag på att gå i bitar av det. Sedan ser man folk som sitter där inne utan några som helst skydd för öronen, inte ens öronproppar. Funderar lite på om hörselaparatstillverkarna arbetar tillsammans med pachinkohallarna för att öka sin försäljning 😉

Saknad 1 – Them Seats!

Alla har vi nog hört om de fantastiskt avancerade toaletterna i Japan. Massa knappar att trycka på och funktioner både till höger och vänster. Måste faktiskt erkänna att jag saknar dom lite! Det är rätt gött med sätesvärme på toasitsen när man slår sig ner. Om det finns sätesvärme i bilsäten varför ska det inte finnas på toastolar?! Undra om man kan få tag på en sån sits här i Sverige… (Gjorde en snabb googling, verkar inte va några som helst problem om man har runt 10 papp liggandes, dags att börja spara!)

Saknad 2 – Them Våtservetter/Handdukar

När man är ute och äter på lokal, fin som ofin, så får man till 90% av tiden våtservetter eller en uppvärmd och fuktad handduk att torka av händerna på innan man börjar äta. När jag först kom till Japan och var med om detta så sa Jason “Det där kommer du sakna när du kommer till Sverige” varpå jag svarade “Du är ju helt tokig, klart jag inte kommer göra”. Vad ska jag säga.. Jason, du hade rätt, jag saknar det! Det känns på något sätt mycket bättre att börja äta när man har skrubbat av händerna lite 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *