Civilkurage

Jag kollade upp meningen av ordet civilkurage precis, mest för att jag hade tänkt skriva om en sak jag såg nu ikväll när jag gick hem från Alvarssons. Då insåg jag att det kan vara så illa att jag uppfattat ordet fel i hela mitt liv.

Jag har alltid tänkt civilkurage som att ställa upp för någon eller något i en situation där det behövs men när det inte riktigt är “ens ansvar”. Sedan kan det diskuteras om inte alla sådana situationer är allas ansvar, men jag tror ni förstår hur jag menar.

När jag googlade ordet så känns det som om vikten vid det hela är att en gör något som kan innebära en personlig risk. Jag vet inte om jag riktigt håller med om det, vilket också kanske är lite underligt då det kanske är så att det är ett annat ord jag söker istället.

Det känns lite som om civilkurage kan appliceras på saker som inte behöver innebära en personlig risk. Så som att hjälpa någon som fallit ihop på gatan eller liknande.

På väg hem från Alvarssons så såg jag att en bil stod med varningsblinkers på, det stod även en person på cykel bredvid och på marken låg det något, det såg ut att vara en kropp. när jag kom närmre så såg jag att det var en kropp och två män stod och pratade bredvid personen på marken. Jag frågade vad som hade hänt och de svarade att mannen på marken var så full att han inte kunde gå ordentligt och hade ramlat ihop. De hade lagt honom i framstupa sidoläge och ringt polisen.

Det är fint tycker jag, att ta hand om varandra även om en inte känner personen i fråga. Mer sådant! Så vad gjorde jag i denna situation då? Inte så mycket faktiskt, jag kände att de hade koll på läget så jag gled helt sonika hem till mig och skrev det här inlägget, så jäkla fräck är jag!

När civilkuragade du senast?

Fridens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *