Blir allt verkligen värre?

Jag såg någon sådan status flasha förbi på Facebook här om dagen. En länk till en film från Brottscentralen med kommentaren “Det blir bara värre och värre”. Men det fick mig att fundera lite. Blir det verkligen det?

Känslan är verkligen att det blir värre och värre, men all statistik som kommer om det talar om hur det faktiskt blir bättre? Mindre brott begås överlag o.s.v. Det har varit en nedåtgående trend under en väldigt lång tid samtidigt som vi känner att det blir mer. Det hänger inte ihop! Eller?

Jag har en teori angående detta. Angående varför det känns som om det blir värre. Jag har inte forskat på den, har inga belägg alls för det. Det enda jag baserar detta på är tankar som virvlar runt i min hjärna, och jag känner att det är gott nog för tillfället!

Orsaken till att vi tror brottsligheten ökar är att vi nu för tiden ständigt blir bombarderade av nyheter om den. Sociala medier och Facebook i synnerhet har gjort att varenda händelse blir en stor grej medialt. Alla saker som inte får plats i en nyhetssändning eller i en tidning blir då helt plötsligt jättestor.

Det jag vill komma med det här är att egentligen har inte brotten ökat, jävligheten i världen har inte ökat. Det är bara att vi blir uppmärksammade på det mycket mer nu än tidigare. Svårare är det inte!

Fick precis reda på att det i någon nyhetssändning har pratats om detta och att de kom fram till samma sak. Har inte själv sett detta inslag dock, men det betyder väl bara att jag inte tänkt helt fel!

Fridens.

1 thought on “Blir allt verkligen värre?

  1. Jag tror du har har rätt! Dessvärre biter inte fakta på dom som tycker att “det bara blir värre”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *