Smeknamn, nickname, handle o.s.v.

När jag var liten så var det sjukt häftigt med smeknamn. Alla ville ha så fräcka som möjligt. Jag kommer ihåg att en kompis ville vi skulle kalla honom Cigarren. För om det var något som var häftigt så var det Cigarrer… Det höll inte så jättelänge om jag kommer ihåg rätt.

Jag har funderat på det där med smeknamn, hur de uppkommer och hur de fastnar. De flesta i min umgängeskrets hade enbart förkortningar på sina egna namn, så som Adde istället för Andreas, jag kallas Henke, Torbjörn för Tobbe o.s.v. Min bror och hans vänner kallade varandra mer efter efternamn eller annat. Brorsan har blivit kallad Biffen så länge som jag kan minnas t.ex. Biffen och Burken är nog två smeknamn som förekommer över hela vårt avlånga land skulle jag tro. Har känt ett par Burkar i mina dar.

När jag väl drog mig in i den härliga världen av internet, chattrum och spel så var det verkligen dags att skaffa sig ett nickname. Vad skulle en kalla sig egentligen? Ska jag vara helt ärlig så kommer jag inte ihåg mina tidiga försök till nicknames. Jag tror att jag landade in i att använda Shogun nästan direkt. Sedan har det blivit lite olika varianter på det så som att lägga till födelseåret efter o.s.v.

I gymnasiet så blev jag aktiv i en lokal nätverksförening. Där började folk kalla mig Shogge, antar för att det var för jobbigt att säga Shogun hela tiden. Så jag fick ett nickname till mitt nickname… Så 1998 tog jag mig smeknamnet Shogun. Nästa år blir alltså min internetpersona myndig. Nu känner jag mig gammal.

Men min fråga är helt enkelt, kan en verkligen bestämma sitt eget smeknamn? Och ska verkligen ett smeknamn behöva hänga med hela livet. Kan säga att det är lite drygt varje gång jag ska säga min epostadress över telefon eller liknande. Det blir till att bokstavera vill jag lova. Även om det kanske inte är lika obekvämt som att på sitt CV skriva “pussigurksnutten@hotmail.com”.

Borde inte ett smeknamn vara något som kommer utifrån? Något en annan person eller grupp ger till en beroende på omständigheter eller färdigheter? Lite som soldatnamnen var förr i tiden.

Jag har insett att jag alltid kommer leva med mitt val av handle i resten av mina dagar, och jag är helt okej med det. Men jag tror att jag värdesätter det smeknamn jag fick i Kanada lite mer på vissa sätt. För det fick jag tilldelat mig och inget jag tagit själv. Även om det smeknamnet är rätt fånigt det också, men ändå är det så pass mysigt att jag har broderat in det på tre av mina kepsar!

12081021_10153286512632989_990332747_n

Värst vad jag känner att jag svamlat omkring i detta inlägg… Jag tror det mest beror på att jag är trött och borde gå till sängs, så jag gör det istället och fortsätter skriva om smeknamn någon annan dag!

Fridens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *