Tänd ett ljus så länge vi har varann

Januari 1987, ett riktigt skräpår har passerat med både Tjernobylkatastrofen och stadsministermord, det enda som Lasse Lindbom kunde glädjas åt var a-capella-sången Caravan of Love med The Housemartins, 1986 års julplåga.

Februari 1987 seglar en låt upp på svensktoppen. Stjärnskotten Ratata har gjort ett oväntat samarbete med ABBA-legendaren Anni-Frid Lyngstad. Låten ”Så länge vi har varann” spelas vecka ut och vecka in mellan februari och september, som högst når de en hedrande andraplats, en total succé!

November 1987, Lasse Lindbom har fortfarande Caravan of Love inetsad i huvudet från fjolåret och tänker att ”visst tusan måste det väl ändå gå att göra en Svensk a-capella-hit med jultema i år? Det är vi väl värda?!”. Han knåpar ihop en refräng, en refräng som kommer sätta sig i huvudet på hundratusentals människor de nästkommande 30 åren. Men en låt behöver mer än en refräng, han tar hjälp av sin vän Niklas Strömstedt och de svarvar ihop ”Tänd ett ljus” tillsammans. Lyckan är gjord.

Men hur var det nu med den där refrängen som Lasse Lindbom hade i sitt huvud, den som är själva ryggraden av julhitten? Hur börjar den egentligen? ”Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna…”.

Är det verkligen en slump att 1:50 in i ”Så länge vi har varann” så sjunger Anni-Frid ”Så tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig det vi har försvinna”. Eller kan det vara så att Lasse Lindbom, mellan februari och september, fått denna textrad inpräntad i sitt minne, sedan 2 månader efter att den slutar spela på svensktoppen så har han plötsligt världens bästa refrängrad?

Ni får bestämma. Jag är bara en nyfiken själ i denna vår värld.

Fridens liljor.

Fem en fredag!

Tydligen är det så att det är fem en fredag. Här är jag ett par dagar sen på bollen men vad gör väl det? Bättre sent än aldrig som folk brukar säga.

Frågorna hittar ni hos: ElisaMatilda

 1. När var första gången du gick på bio?
  Mitt första riktiga biominne var när jag och pappa gick till Röda Kvarn i Töreboda för att se Jönssonligan på Mallorca. Den släpptes 1989 så jag antar att det var 1990 som det hände. 1990 var jag 8 år gammal! Kommer ihåg hur jag häpnade över bergsklättringsscenen och luftballongen!
 2. När var första gången du gick på zoo?
  Oj, här har jag faktiskt ingen aning. Jag har något vagt minne av att vi var på ett zoo någonstans i Europa när jag var liten, kanske i Tyskland? Antagligen var jag på Borås djurpark eller Kålmården när jag var liten men inget direkt minne av det. Låt oss säga att det var tidigt 90-tal?
 3. När var första gången du köpte en cd-skiva?
  Detta minns jag mycket väl! Dangerous med Michael Jackson! Vilket året var är mycket oklart men någon gång mellan 1992-1994 gissar jag på!
 4. När var första gången du åkte skidor?
  Längdskidor åkte jag i trädgården när jag var liten, säg 4, 5 år kanske? Slalom åkte jag första gången 2010, alltså vid 28 års ålder, och jag älskade det! Längtar efter det varje år men tar mig aldrig tiden att åka iväg, det får bli om några år när Carl-Alfred blivit lite större tänker jag!
 5. När var första gången du använde internet?
  I högstadiet vill jag säga, hade en kompis som hette Emil som hade internet hemma tidigt. Sedan så var det i skolan och på biblioteket. Kommer väl ihåg att jag och min syster var på biblioteket i Töreboda och gjorde min första epost! Japp jag har kvar den än idag, den har aldrig blivit hackad och den har ett otroligt säkert lösenord som innehåller 4 bokstäver och är ett ord 😀

Snitt i handen

En sak jag har funderat på under så länge jag kan minnas är det här med att skära sig i handflatan.

Skära sig i handflatan tänker ni? Vad menar du nu, det gör väl ingen?

Nej det är precis det jag menar, det gör väl ingen? Men i filmer så görs det hela tiden! Varje gång det ska skakas hand i brutala och ärorika sammanhang så ska det göras i blod. De skär sig alltså i handflatan och skakar hand. Verkar jättedumt.

Har även sett det i andra filmsammanhang när de behöver blod för något, idioterna skär sig i handflatan för att dumpa ut lite blod ur kroppen. Idioti! Rispa lite på armen istället och sätt på ett plåster. Mycket mer rimligt, men nej nej, här ska handflatsskäras och gå runt med ett öppet sår på stället som används mest hela tiden.

Skräddaren säger nej!

Fridens.

Grön och grann som granen.

En vet att det har varit torrt länge när vattenmätaren behöver tas in och diskas för att det är så mycket damm och skräp i den. Det hände idag.

Tyckte det var lite roligt, har jag aldrig varit med om innan faktiskt, alltid kul när en blir överraskad!

Men nu är den så vacker och fin, skiner så grön och grann där ute i trädgården. Lite som en gran faktiskt, fast liten, cylinderformad och uppsatt på en vit pinne. Så i och för sig knappt en gran alls, men grön!

Fridens.

En sån dag idag.

Själva dagen har det inte varit några fel på får jag lov att säga, det är mer mitt tillstånd som inte riktigt har stämt in med resten.

Jag vaknade med huvudvärk som sedan höll i sig hela dagen, det är bara nu på kvällskvisten som den har släppt lite. Hatar såna dagar.

Jag antar att det beror på att jag går upp tidigare nu än jag gjort under semestern. Detta då på grund av jobbet. Inte för att jag brukar gå upp så himla sent vanligtvis, runt 7 kanske? Men nu ska jag vara vid arbetet vid 06.00. Då vill det till att gå upp vid 5-snåret, annars blir det bråda tider!

Men det är bara att härda ut, vänja sig och se glad ut.

Så det ska jag göra nu, hela vägen till sängen.

Fridens.

Hetsmåla

Dagar kan bara försvinna. Vi har liksom vetat om att det ska upp ett element i gamla pannrummet ganska länge. Vi har på ett ungefär vetat vart det ska sitta. Här om dagen fick vi reda på när de ska komma hit och sätta upp det, det blir i morgon.

Så på lunchen idag fick jag ge mig in till färgaffären och köpa väggfärg, sedan efter jobbet blev det till att köra hem och sätta igång.

Dammsuga väggen, tvätta väggen, torka väggen, måla väggen, se på när färgen torkar i 3 timmar, måla väggen igen.

Kände att det var en bra grej att ha väggen målad innan elementet sätts upp, så en slipper härja med det efter.

Så himla smart!

Så nu är det nog ändå lite sömndags tror jag. Japp, så är det, jag kollade precis.

Fridens.

Semestern är över

Så var det dags att återgå till verkligheten.

Det känns konstigt.

Hade gärna haft ett par veckor till. Eller ja, kanske månader. År? Pension, är det för tidigt för att gå i pension? Värt att kolla upp!

Men det är väl bara nu det känns så, i morgon när en jobbat i 15 minuter så känns allt som vanligt igen.

Ni som fortfarande har semester, njut av den.

Ni som ska gå tillbaka till jobbet i morgon så som jag. Eller som redan har börjat jobba igen. Nu kör vi, vi gör det tillsammans, vi håller igång landet!

Fridens.

Säsongsöverraskning

Ibland är det lite kul att bara glömma bort TV-serier. En gör annat i några år, hittar andra serier att se och sen bara, PANG, så dyker det upp!

Last Chance U på Netflix är en sån.

Spenderat större delen av dagen med att se säsong 2 av denna serie, fantastiskt härligt. Sedan att det är 2 säsonger till efter gör mig inte det minsta, det gör det bara bättre!

Gillar ni Amerikansk Fotboll, kolla in den på Netflix!

Fridens.