Tänd ett ljus så länge vi har varann

Januari 1987, ett riktigt skräpår har passerat med både Tjernobylkatastrofen och stadsministermord, det enda som Lasse Lindbom kunde glädjas åt var a-capella-sången Caravan of Love med The Housemartins, 1986 års julplåga.

Februari 1987 seglar en låt upp på svensktoppen. Stjärnskotten Ratata har gjort ett oväntat samarbete med ABBA-legendaren Anni-Frid Lyngstad. Låten ”Så länge vi har varann” spelas vecka ut och vecka in mellan februari och september, som högst når de en hedrande andraplats, en total succé!

November 1987, Lasse Lindbom har fortfarande Caravan of Love inetsad i huvudet från fjolåret och tänker att ”visst tusan måste det väl ändå gå att göra en Svensk a-capella-hit med jultema i år? Det är vi väl värda?!”. Han knåpar ihop en refräng, en refräng som kommer sätta sig i huvudet på hundratusentals människor de nästkommande 30 åren. Men en låt behöver mer än en refräng, han tar hjälp av sin vän Niklas Strömstedt och de svarvar ihop ”Tänd ett ljus” tillsammans. Lyckan är gjord.

Men hur var det nu med den där refrängen som Lasse Lindbom hade i sitt huvud, den som är själva ryggraden av julhitten? Hur börjar den egentligen? ”Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna…”.

Är det verkligen en slump att 1:50 in i ”Så länge vi har varann” så sjunger Anni-Frid ”Så tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig det vi har försvinna”. Eller kan det vara så att Lasse Lindbom, mellan februari och september, fått denna textrad inpräntad i sitt minne, sedan 2 månader efter att den slutar spela på svensktoppen så har han plötsligt världens bästa refrängrad?

Ni får bestämma. Jag är bara en nyfiken själ i denna vår värld.

Fridens liljor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *