Civilisationens högborg

Hej dagboken.

Jag tänkte berätta lite om dagens och gårdagens äventyr, det har faktiskt hänt ganska så mycket dessa två dagar. Tro det eller ej.

Igår bestämde jag mig för att bege mig mot Sveriges högborg här i Vancouver. Ambassaden tänker du då herr dagbok? Nej IKEA menar jag kära dagbok, IKEA.

Bara resan dit var ett stort äventyr. Men för att du ska förstå vilket äventyr det var så behöver jag förklara hur biljettsystemet fungerar här i staden. Vancouver är indelat i ett par olika zoner. De biljetter som jag köper vanligtvis gäller för zon 1. IKEA ligger i zon 2 så jag fick köpa mig en sådan biljett istället, 3.75 kostade den. Den biljetten kan man använda i 90 minuter efter man har köpt den till att byta tåg/buss och så. På min stog det 6.48 PM.

Så jag hoppar på tåget som tar mig ut till Bridgeport, vilket för övrigt är samma tåg som tar mig till min lägenhet. Jag byter till buss nr 430 från BAY 5, satt på bussen tills dess att den lilla displayen i taket visade “SWEDEN WAY” Där drog jag i snöret, jag kände att här måste jag bara gå av! Sagt och gjort, jag gick av och fick syn på en stor blå byggnad. Jag var framme vid civilisationens högborg!

Så in genom portarna och vad fick jag se? Ehh… jo jag fick se… Ikea i Jönköping, eller liknande! Men jag sprang runt där och hittade till avdelningen som jag skulle till. Sängkläder. Plockade snabbt ihop lite grejer som jag trodde jag skulle ha, lakan och påslakan och täcke och kudde och så. Haffade nån anställd och frågade om jag hade allt som behövdes för att sova. Hon svarade ja och jag gick till kassan. Klockan var 6.22. Biljetten slutar fungera 06.48, inga problem!

När jag väl kommit fram till busshållsplatsen 5 minuter senare så visar det sig att jag preciiis har missat en buss och att nästa kommer 6.46! Två minuter innan biljetten slutar fungera… Tänk om bussjäveln är sen! Vafan ska jag göra då?

“Vad menar du egentligen? Det är väl bara att betala en biljett på bussen?” tänker du nu kära dagbok? Ptja det är bara det att man enbart får betala kontant, och då ska det vara exakta pengar här, inga sedlar eller så, mynt! Mynt som jag inte hade. Så om bussen kommer för sent och min biljett går ut så kommer jag inte hem, då måste jag hitta en bankomat och ta ut pengar och växla…

Bussen kom 6.45 och jag andades ut! Nu till nästa problem, vad skulle jag göra med den blåa fina ikeapåsen? Ska jag verkligen släpa med den bort till hostelet för att på torsdagen dra med mig även den till jobbet och sedan till lägenheten?

36 spänn? För oss fyra? ALDRIG I LIVET

Med tanke på att lägenheten ligger bara en station bort så hoppade jag av där och gick bort för att dumpa av påsen. Jag chansade helt enkelt på att någon var hemma och att påsen skulle kunna få bo där över natten. TJI FICK JAG. Det var ingen hemma, inte en jäkla kotte var hemma. Så jag gjorde det enda man kunde göra? Jag gick runt på baksidan och slängde in påsen bakom staketet till altanen och hoppades helt enkelt på att ingen skulle hoppa över och sno den och att när de kom hem sedan skulle ta in påsen (vilket jag sa till dom att göra sen när jag kom hem, eller ja, jag försökte säga till genom att skicka mängder med meddelanden lite varstans).

Allt gick bra tillslut och påsen kom in i huset!

Jävlar vad mycket det blev om IKEA då kära dagbok. Jag får nog berätta om kvällens bravader i ett annat inlägg för annars blir detta på tok för långt! Tack och god natt 🙂

Saker jag inte riktigt räknat med.

Det är ju ett par saker som sker här borta i Kanada som jag kanske inte riktigt hade räknat med när jag först tog mig hit. För det första så sitter jag nu på vandrarhemmet två veckor efter ankomst och tittar på Black Jack. Den där svenska filmen ni vet, av han den där engelsmannen som är gift med Helena Bergström ni vet! Har inte sett den på hur många år som helst. Men när jag väl är i Kanada så bär det till! Jag tycker att det är lite roligt faktiskt!

Sedan så hade jag väl inte riktigt räknat med att åka till Kanada och få lära mig saker om Korea. För det är ju det jag jobbar med, hjälper lärare att åka till Korea och undervisa Engelska. Så jag lär mig ju mer och mer om Korea för var dag som går. Så inte nog med att jag får lära mig om Kanada och kanadensarnas kultur, får även lära mig om koreanernas. Tänk så bra!

Något jag inte heller räknat med är att min förkylning ska hålla i sig så pass som den faktiskt har gjort. Det stör mig faktiskt lite om jag ska vara ärlig! Jag är lite snorig fortfarande men känner mig bättre, dock så verkar det halsonda hålla i sig, men det kommer framåt kvällningen först.

För övrigt så är ju Inger (Helena Bergström) så jävla elak i den här filmen. Shit vad hon utnyttjar den stackars snälla Kaj… Får lite Forest Gumpvibbar av den behandlingen. Det är en jäkligt bra film för övrigt. Forest Gump alltså. Black Jack är ganska så medelmåttig… Men i svenska mått mätt så är den väl helt okej antar jag.

Haha nu gråter hon igen, är det något hon kan göra på film så är det att gråta den där Helena Bergström!

Oj! Jag kom verkligen inte ihåg hur filmen slutade kan jag meddela!  Jag hade för mig att allt slutade lyckligt, att Inger och Kaj fick varandra i slutet. Men den slutar ju på värsta nedåttonerna! Allt är öppet och det är bara svart ångest som sipprar ut. Fy fan va härligt!

Om ni markerar det tomma området över texten här så får ni reda på hur filmen slutar. Jag ville inte riktigt förstöra den ifall någon inte hade sett den. 🙂

Bank och telefonärenden..

Så jag försökte ju flytta över pengar från mitt svenska konto till mitt kanadensiska konto här om dagen. Det var ju lite otajmat att göra det så pass nära helgen kan man ju tycka men vafan ibland så tänker man inte man bara gör…

Än har jag inte fått reda på om pengarna har kommit över till mitt kanadensiska konto, de har försvunnit från mitt svenska iaf, det är en sak som är säker… Som tur är så testade jag ju inte med så mycket pengar första gången ifall nåt skulle hända. Men jag hoppas att allt löser sig. Var inne och snackade med banken igår (Ja banken har öppet på lördagar här o.O). Han sa att jag skulle hoppa in på måndag och fråga igen för så så skulle de kunna ge mig svar. Så jag får helt enkelt göra så :).

Jag fyllde även på min mobiltelefon. Det är så barnsligt dyrt att ringa utlandet via mobil så det är skadat. Fattar inte att det är 2010 och det fortfarande är så dyrt. Längtar verkligen tills att jag kommer till lägenheten och kan börja använda skype lite mer regelbundet. Men även att ringa I Kanada är dyrt! Tror jag betalar 20c/minuten. Det är typ 1.30kr/minuten. Samma kostnad om nån ringer till mig… Alltså om nån i Kanada ringer till min mobiltelefon så får JAG betala 20c/minuten. Helt galet enligt mig!

Laundry! (Tvätt!)

Klockan är 10.40 och jag har faktiskt redan varit ganska så aktiv denna dag.

Men kan väl börja med att berätta lite om gårdagen!

Jag satt och käkade frukost och lyssnade lite på folks konversationer här i allrummet och hörde en dialekt jag kände igen. Den var svensk! Så jag var ju tvungen att fråga vart i sverige han kom från. Alingsås visade det sig och vi började snacka lite. Det hela slutade med att han en irländare och jag tog oss en promenad runt i staden. Eller rättare sagt runt Stanley park, så vi gick väl närmare milen innan vi kommit runt parken och hittat en grekrestaurang att käka på. Det var mycket trevligt att glida runt med nån annan än sig själv för en gångs skull!

På kvällen stack jag iväg till bob för att hänga lite, vi gjorde inte så jäkla mycket, lyssnade på Så Funkar Det och käkade mat, hade de mest trevligt!

Dagens projekt var att tvätta, så jag klev upp runt 7-snåret, plockade ihop mina två påsar med tvätt och tog mig ner till tvättstugan, slängde i två maskiner och sen gick och käkade frukost! Måste ju kunna kombinera och effektivisera saker om man vill ha tid över till annat i den här världen ;). När jag var klar med frukosten så var det dags att slänga in tvätten i tumlaren. Och en timme senare var tvätten klar och dagens göromål över.

Nu ska jag ju bara komma på vad jag ska göra med resten av tiden… Får se vad det blir, lär ju bli en sväng på stan för att käka något iaf, resten vet jag inte det får tiden utvisa helt enkelt 🙂

Jag hade en trevlig gårdag iaf och det är ju det som räknas. Blir nog en “kolla-svensk-film-dag” idag tror jag!

2 Veckor gjorda, 50 veckor kvar.

Jag vet inte riktigt, sedan jag har börjat spela in film så har jag ju berättat det mesta så om jag skriver något blir det lätt en repetition av vad jag sa i videon. Som nu, det kommer strax komma upp en video, tvåveckorsuppdatering så att säga. Lite vad som hänt under veckan och vad som kommer att hända under veckan som kommer.

Men det är klart, det skrivna ordet har ju alltid något speciellt!

Jag sitter nu och väntar på att de ska plocka fram frukosten så jag kan äta lite innan jag sticker till jobbet. Idag blir det till att ringa ringa ringa upp folk och fråga hur det går med deras ansökningar. Ringde typ 70 pers igår och jag tänkte försöka klämma in 100 samtal idag i alla fall. Borde inte vara några större problem nu när jag är lite bättre i halsen sedan förkylningen börjat ge med sig.

Försökte mig på att göra en internationell betalning till mig själv igår! Tänkte glida in på banken och kolla om jag gjort rätt eller om jag gjort fel sedan. Jag förde inte över några astronomiska summor nu bara för att testa så att jag gjorde rätt. Så kan jag föra över lite mer nästa gång istället. Kan ju vara skönt att ha pengar att ta ut i kanada utan att behöva betala typ 50 spänn för varje uttag. Som tur är kan jag handla med mitt svenska kort utan att det kostar några extrapengar 🙂

Jag måste hitta en vettig kamera att köpa. Det var en så fin himmel här om kvällen som jag ville fånga på ett bra sätt men det blev inte bra med telefonen. Iofs måste man kanske ha en riktigt bra kamera om man vill ta kort när det är mörkt ute men drömma kan man ju göra…

Gym!

Jag var uppe på gymmet och kollade lite och det verkade ju hur bra som helst måste jag säga.

De hade mycket gruppträning och mycket spinning samt riktigt mycket maskiner och fria vikter.

Handdukar, shampo, duschtvål, Rakgrejer ingick! Man glider bara upp dit med träningskläder i stort sett så är man all set to go. Sen står de för resten. Vilket är sjukt najs. Fattades ju bara att man kunde bo där. Alla skåp hade kodlås också tydligen vilket verkade vara riktigt smidigt! 🙂

Men smakar det så kostar det ju också.

Inskrivningsavgift: $48 ~ 340kr
Månadsavgift: $85 ~ 600kr

Utan skatt = $133 ~ 940kr första tillfället och sedan 600kr i månaden.
Med skatt = $150 ~ 1050kr första tillfället och sedan 690kr i månaden.

SEXHUNDRANITTIO KRONOR I MÅNADEN! Jäääävlar vad jag måste duscha mycket för att tjäna in de pengarna…

Detta var om man skrev upp sig på ett år. Dock kunde man säga upp det utan några problem om man skulle flytta från staden.

Om jag tecknade den 30e så fick man ett erbjudande, vilket innebar att man fick första månaden lite billigare samt en månad gratis. Jag får ta mig en riktig funderare och försöka hitta något alternativ och se hur det ser ut helt enkelt… 700kr i månaden, DET är fan dyrt.

Steve Nash Fitness där är en liten länk till gymmet.

Kollade in deras schema… Skulle funka å köra Pump Måndag, onsdag, fredag och spinning Tisdag, Torsdag, Lördag…. Frågan är väl när man skulle leva 😉

Hockey!

Vet inte riktigt vad jag ska säga om Hockeyn faktiskt. Visst är det häftigt att gå på hockey i en så pass stor arena, men det gäller ju vilket evenemang som helst bara det inte är folktomt på läktarna. Men jag kan nog inte säga att jag blev jättefrälst faktiskt. Nog för att jag säkert kommer gå på hockey igen, men det är inget jag tänker göra varje vecka direkt.

Sportkulturen är så annorlunda här än vad den är i Sverige och Europa känns det som. Eller kanske inte sportkulturen utan mer supporterkulturen. Och när jag går på en match så vill jag lika mycket uppleva själva matchen som supporterkulturen om ni förstår vad jag menar. Jag älskar när det sjungs och buas och hejas och ååhas och aahas. Det var lite buanden, lite hejanden, en hel del åååhanden och lite aaahanden. Men sjungande var det inget av. Under tiden som själva matchen pågick så var det nästan tyst. TRIST! Jag vill ha sång! Hejaramsor!

Jag drog en parallell som jag tänkte dela med mig av till er mina kära vänner. I Kanada och i USA så är man ganska landspatriotiska, eller ja i USA är man ju mer dödspatriotisk och i Kanada finns ju tendensen där men inte alls lika utbrett. Där älskar man sitt land så mycket att lagen som spelar i landet blir lite av allas lag. Så även om ens lag förlorar så blir man arg och ledsen visst, men ändå inte så att man blir vansinnig.

I Sverige har vi knappt någon patriotism och många är, skulle jag påstå, mer patriotiska till sitt favoritlag än vad de är till landet de lever i. Så i Sverige är det lagen som är länderna och varje match är ett krig som måste vinnas till varje pris och fighten sker inte på planen eller rinken. Den sker på läktarna där de som sjunger och supportar sitt land bäst det är det laget som vinner. Men eftersom de lägger ner så pass mycket energi på hela grejen så blir en eventuell förlust så mycket mer hemsk och hela världen rasar. Kriget förlorades.

Nu när jag skrev ner det så vet jag inte riktigt om jag ens håller med om detta själv, men lite sanningar är det säkert. Det lät bättre i huvudet än vad det gjorde nedskrivet ;).

Jag överhörde några som pratade om supporterkulturen och att på matcherna och så i NHL o.s.v. så sitter alla med alla, de är inte uppdelade i hemma/borta-sektioner eller liknande. Eller de har inte sektioner som är öronmärkta för just hemma eller bortasupportarna. Alla blandas med alla vilket gör det till en mer avslappnad stämning, inte så mycket hets.

Men vafan, det är väl lite det man vill ha eller? Hets mot folkgrupp! Det måste ju nästan räknas som det när en supportergrupp står på ena sidan av planen och skriker relativt oförskämda saker mot andra sidan? Anyway, jag saknade sången väldigt mycket. Sedan så har de så pass mycket annat som de håller på med på dessa matcher så det vägde upp för det lite.

Under periodpausen i den här matchen hade de ett liveband som spelade Led Zeppelincovers bland annat. Sedan filmar de folk i publiken rätt så mycket och slänger upp på jumbotronen eller vad det heter, den stora grejen uppe i taket. Mest folk som gjorde sig till och så men det var ju roligt å kika på. De hade även en ”kiss cam” där de satte ett hjärta runt de som de filmade och så skulle de som var i bild pussas. Lite sött, sånt tror jag skulle kunna funka i Sverige också om man gav det lite tid.

Men över lag så tyckte jag att det var en trevlig tillställning. Rätt så roligt också att arenan ligger så pass centralt. Var inte mer än 15-20 minuters promenad från vandrarhemmet där jag bor, och ungefär lika långt från mitt jobb också så det kan jag inte klaga på. Den jättearenan som de hade OS-invigningen på låg precis bredvid också. Justja, Vancouver förlorade. Vancouver – Calgary : 1-3