Jiro Dreams of Sushi

Jag såg denna dokumentär här om dagen, den finns att tillgå på Netflix om ni har det, annars går det säkert att få tag på den på annat vis.

I dokumentären får vi följa Jiro Ono i hans värv. Han är, med stor sannolikhet, världens bästa Sushikock. Han har jobbat med Sushi i hela sitt liv och verkligen tillägnat det åt just konsten att fixa till riktigt bra Sushi. På ett sätt tycker jag att han är precis så Japansk som en annan har föreställningen av att Japaner är, principfasta och en vilja av stål samt vägrar nederlag. Lite så i alla fall.

Så vi får se lite bakom kulisserna på hur de gör, vilket fantastiskt hantverk det är och deras oro inför framtiden. Vad händer när Jiro dör och hans äldsta son tar över? Går det ens att ta över efter en sådan legend utan att misslyckas o.s.v. Även oro inför den mer utbredda utfiskningen i haven då de inte får tag på lika bra fisk nu som de fick tag på förr.

Jiro är 89 år gammal och styr allt med en fast hand. Inget går hans skarpa ögon förbi och lärlingarna på restaurangen får verkligen slita för att få beröm, men de får det när de förtjänar det, allt ska vara perfekt.

Restaurangen har 10 platser och bokningar behöver göras en bra stund i förväg, jag kikade precis vad väntetiden var. Den är inte så farlig ändå men vill du äta där så får du vänta till 1a Augusti med att boka bord, och första lediga tiden är i början av September. Men vet du att du ska till Tokyo någon gång i höst eller nästa år så är det bara att boka på!  När dokumentären gjordes 2011 så var priserna från cirka 2000kr och uppåt beroende lite på vilken säsong det är.

Kolla in den, den är riktigt mysig. Och tack Patrik som tipsade mig om den.

Fridens.