Trafikflyt

Har funderat en del på detta med hur trafik fungerar och vad som gör att det inte fungerar. Det jag verkar komma fram till är att om alla hade följt alla hastighetsgränser så hade det flutit på enormt mycket bättre än det gör när en tillämpar fri fart på vissa vägar.

Säg att du ligger och kör en sträcka på 5 mil eller så. Om alla håller 90km/h som är just denna vägs hastighetsbegränsning så kommer du inte komma ikapp någon, du kommer inte ens att behöva använda bromsarna, om inget oförutsett händer dvs, t.ex. nån älg springer ut på vägen eller liknande.

Om en bil står och väntar på att få komma ut på vägen så vet denne vilken hastighet bilarna har som kör på vägen och kan därefter bestämma när det är säkert att åka ut, det blir svårare om någon dundrar fram i 200km/h.

När en kör på en 90-väg och folk puttrar runt i 70, 80km/h så bildas det köer bakom den bilen ganska snabbt, det är inte optimalt på något vis och därav bör hastigheterna hållas. Enda anledningen till att köra långsammare än hastighetsgränsen är när vädret inte tillåter en att dra fram i “rätt” hastighet.

Men ja, jag vet inte riktigt vart jag vill komma med detta, bara något som dragit runt i huvudet ett tag! Håll hastighetsgränserna och se hur trafiken flyter och frustrationen blir mindre! Samtidigt vet jag att det är helt lönlöst, för folk kommer köra för fort oavsett, dock får jag nog säga att jag blivit lugnare i trafiken på senare år. Måste vara åldern.

Fridens.