Medborgarförslag: Helgdagar

Har för mig att jag har skrivit lite innan om att jag funderade på ett medborgarförslag till regeringen angående något. Osäker på om jag specificerade det hela eller inte, men det spelar mindre roll då jag tänkte gå in på det idag!

Helgdagar! Och nu snackar jag inte om den där söndagen som är varje vecka, även om den också kanske borde fixas till rent semantiskt (jävlar vilka fina ord jag slänger mig med, sjukt osäker på om det är det ordet jag söker efter i och för sig men det ser fräsigt ut).

Förslaget går ut på att vi helt ska skilja alla våra helgdagar från religionens grepp och på så vis få upp lite mer struktur i det hela. Med tanke på vilka lösa grunder de är satta vid så tycker jag inte att det vore något problem.

När det kommer till röda dagar så bör vi i mitt tycke helt rätta oss efter hur midsommarhelgen fungerar. Midsommarafton infaller alltid på fredagen vecka 25. Här finns inga tveksamheter, Vecka 25, fredag, då jävlar är det midsommarafton. Om en t.ex. ser till Påsken så kan den hamna lite vart som helst. Sluta upp med det! Bestäm dig för i helvete Påskjävel, Vecka 15 varje år är det Påsk och där med basta! Som det är nu så bestäms Påsken efter regeln.

Påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars.

Hur luddigt är inte det där. För mig är det helt vansinnigt, vem bryr sig om vad månen håller på med, jag vill bara vara ledig!

Ser ni lite vart jag vill komma?

Jag känner att alla helgdagar borde ordnas till på exakt samma vis, sätt en specifik vecka och bestäm vilken vardag just den veckan som saker och ting ska hända.

Påsken är lätt, för den bryr sig inte folk om på samma sätt som t.ex. Julen. Julen kommer bli svår att få igenom, mest för att det har massa annat skräp runt sig så som advent. Men jag tycker inte vi ska låta det stoppa oss. Rent spontant känner jag att vi kan lägga Julafton på Onsdagen vecka 51. Då slipper folk klaga på att de inte får nån klämdag heller, för då blir det alltid en klämdag på fredagen. Orsaken till att den bör ligga vecka 51 istället för 52 är mest för att få bukt med den absolut svåraste helgdagen som är nyår.

Nyår. Med tanke på att den är kopplad till just skiftet från December till Januari blir det svårt att lägga den på en fast dag, för Nyår kan hända både vecka 52 eller vecka 1. Vi kanske helt enkelt borde se över vårt kalendersystem, måste väl finnas något bättre sätt att jobba på?

Dessutom är den inte religiöst betingad på samma sätt som alla andra helgdagar vi har. Spännande det där ändå att vi alltid firat saker vid tiderna runt Jul och Påsk i hur många hundra år som helst, till och med innan Kristendomen kom och knackade på dörren, smidigt av den att lägga sina högtider på samma ställen som de, enligt dem, hedniska högtiderna de försökte ersätta. Julen t.ex… Finns ingenstans som säger att Jesus skulle blivit född runt Jul, påhitt alltihop!

Anyway, ni förstår hur jag menar, nu jävlar sätter vi fasta veckor för helgdagar istället för att knyta de till hur månen står i förhållande till Jupiter och om kalaspuffarna är slut, kommentarer på det?

Tänkte väl inte det, då klubbar vi in det!

Fridens.