Det nya året är här!

Fast egentligen inte riktigt, men nästan.

Det är så här att jag har ett exceldokument som jag sitter och uppdaterar ett par gånger i veckan, i detta dokument har jag alla mina inkomster och utgifter. Skriver helt enkelt upp allt jag spenderat pengar på så att jag vet lite vart alla pengar försvinner. För det gör de tids nog, försvinner alltså.

Jag skriver inte bara upp saker jag köper, utan det är även fasta kostnader och autogiron som dras, så alla pengar som går ut ska in där, har även med sparande vilket i och för sig är pengar som inte försvinner utan bara flyttas, men de är inte med på saldot i den utsträckningen. Naturligtvis har jag även en ruta där jag kan skriva in om jag tar pengar från ett sparkonto om en större utgift måste betalas. Rätt ska vara rätt!

När jag började med detta så körde jag det månadsvis, från den första till den sista dagen i månaden. Men det blev lite krångligt i längden tyckte jag, eftersom vissa månader så fick jag lön den 18e och andra den 25e. Så pengar jag får i sig Januari använder jag ju knappt alls i Januari utan de används i Februari o.s.v. Kanske låter underligt men det är glasklart för mig!

Så jag ändrade om mitt system så att det byggdes på löneperioder istället. Så lönen som kom in i Januari kommer alltså användas från perioden 25/1-25/2. Och det är på detta vis som jag nu lagt upp allt och därav har mitt nya år börjat idag, för idag kom lönen!

Januari för mig kommer alltså, rent ekonomiskt, att sträcka sig från 18e December till 22a Januari (har för mig att vi brukar få lön den 22a i Januari eftersom vi får den 18e i December). Tänk vad spännande!

Jag började med detta när jag bodde i Kanada, mest för att hålla koll på hur mycket jag gjorde av med då jag levde på en relativt snäv budget och nallade från besparingarna titt som tätt. Det var ett riktigt uppvaknande i lyxfällankaliber får jag erkänna, det känns skönt att även om pengarna försvinner så har jag stenkoll på vart de försvinner. Vore sjukt jobbigt att inte kunna spåra dem!

Nu har jag i stort sett komplett ifyllda ark från 2011 och framåt. Några månader är sämre ifyllt än andra, men de senaste tre åren har det i stort sett varit perfekt. Vilket är roligt på ett annat sätt då jag kan räkna ut lite totaler och snitt på alla utgifter. Ett exempel på hur detta kan påverka min budget var nu när jag kollade över snittkostnader för 2015.

Sjukt länge har jag budgeterat en matkostnad på 2000 kronor per månad för mig, pengar jag sätter in på mitt ICA-kort, men har märkt de senaste månaderna att detta har spruckit och att jag fått använda mitt vanliga bankkort istället. Så jag kikade och insåg att jag i snitt gjort av med 2500 kronor i månaden på mat. Detta var på grund av att jag ökat mitt restaurangbesökande detta år, så då får jag helt enkelt ta ställning till om jag vill fortsätta att äta ute så pass frekvent eller inte. Vilket jag har valt att göra och därav utökat min matbudget från 2000 till 2500 kronor i månaden.

Inser nu att detta inlägg kommer vara otroligt torrt och sövande, men det kan jag leva med!

Fridens.