Star Wars – The Force Awakens

 

I Torsdags var det dags för mig att se den sjunde Star Wars-filmen. The Force Awakens.

Som vanligt vill jag varna för att denna text kan innehålla spoilers. Det bästa med att skriva en sådan varning är att jag faktiskt kan skriva hur många spoilers jag vill, för ni har blivit varnade! Vanligtvis försöker jag hålla mig undan det ändå.

Jag gillade filmen och den är så sjukt mycket bättre än EP1-3 så det finns inte, det skriver jag helt utan att ens varna för spoiler, för det är verkligen ingen spoiler över huvud taget, alla filmer som gjorts är typ bättre än EP1-3. Hur som helst, här är mina tankar om denna film.

********* – – – – – – SPOILER ALERT – – – – – – SPOILER ALERT – – – – DANGER DANGER – – – – – – SPOILER ALERT – – – – – – SPOILER ALERT – – – – DANGER DANGER- – – – – – SPOILER ALERT – – – – – – SPOILER ALERT – – – -*********

star-wars-force-awakens-official-poster

Som sagt så gillade jag filmen. Jag tycker att den har ett klart underhållningsvärde och är ett givet biobesök. Det är en speciell känsla när en ser den där rullande texten svepa förbi med den mäktiga musiken i bakgrunden.

Filmen har inte bara ett underhållningsvärde, den står på egna ben och jag tror inte ens att en behöver se de sex första filmerna för att hänga med i den här berättelsen. Skådespeleriet är mycket bra och de nya stjärnorna gör sina roller perfekt. Det finns kemi mellan dem, det gör så mycket för att trovärdigheten ska öka.

Daisy Ridley som spelar Rey och John Boyega som spelar Finn är ett riktigt bra skådespelarpar, de fungerar verkligen bra ihop. Jag andades även ut när det visade sig att de inte försökte få till någon storslagen romans mellan dem, vilket det lätt blir i sådana här filmer. Men det slapp vi och det är jag mycket glad över.

Jag blev faktiskt förvånad över hur stor roll Han Solo faktiskt hade i filmen, Harrison Ford gör det bra, han lyckas på något sätt fortfarande behålla känslan av karaktären även fast han inte spelat den på 32 år.

Det finns, så klart, vissa saker som jag stör mig på i denna nya tappning. Och jag måste tyvärr säga att det är upplägget av det hela. För har en sett de andra filmerna så blir detta väldigt bekant. Det är i stort sett en kopia på den fjärde filmen, A New Hope men samtidigt en blandning av femte och sjätte.

  • Droid får något som måste till motståndsrörelsen
  • Droid hittar person som vill hjälpa denne
  • Personen som hittar droiden visar sig ha fallenhet för The Force
  • De onda har byggt ett sjukt stort vapen som kan förstöra planeter
  • Informationen kommer fram till motståndsrörelsen och de ska förstöra vapnet
  • En extremt liten attackstyrka ska utföra arbetet
  • En marktrupp bestående av bland annat Han Solo ska ta ner en sköld

Ja jag kan fortsätta med fler punkter men ni förstår hur jag tänker. Det känns väldigt bekant på något sätt och det stör mig, det är som om de inte vågade ta ut svängarna ordentligt.

Samtidigt kan jag förstå det, de gjorde det antagligen för att försöka undvika att bli en sådan kalkon som EP1 blev. Jag tror att de kommer göra lite mer nytt i nästa film. Även fast det hela byggdes upp som att de skulle kunna göra tre kopior av 4, 5, 6.

Men trots detta så gillar jag den, den håller verkligen. Den är rolig, droidsen är charmiga, det finns ingen Jar Jar. Ja det mesta stämde. Jag gick från bion med en bra känsla och hopp om framtida filmer. Vilket jag är mycket nöjd över.

Sedan ska vi inte snacka om scenen i slutet mellan Han Solo och Kylo Ren.. Den var helt perfekt utförd, en visste inte åt vilket håll det skulle gå. Men när skiten träffade fläkten så blev det som att jag bara andades ut och vart väldigt nöjd med allt. Även fast även den scenen kändes lånad så fick den en äkthet, kan inte riktigt förklara det, starkt var det.

Så nu är det bara att tagga till inför nästa film som kommer 2017!

Fridens.