Tvserieutmaning!

Den är ganska rakt på sak! Bilden som är här nedan är direkt relaterad till ett specifikt avsnitt i denna TV-serie som var otroligt poppis på 90-talet! Vilken? Nämn gärna något quote från tv-serien också!

Vancouver 14/9-10

TVserieutmaning

Ja det är bara att gissa på! Lämna en kommentar med rätt svar så kanske det delas ut något pris, kanske inte, det beror lite på hur jag känner mig! 😉

Lite bilder från min vandring.

Så jag var ute och gick en liten promenad igår runt Vancouver och tog en hel del bilder, så varför inte dela med mig? Klart jag ska dela med mig! :). Notera att texten alltid hör till bilden som är ovanför om inget annat anges 😉

Vancouver 14/9-10

Berg <3

Jag gillar verkligen hur bergen ligger i bakgrunden hela tiden. Man går på en gata och så vrider man huvudet och där mellan alla husen ser man bergen… Blir sådär löjligt glad 😉

Vancouver 14/9-10

Utsikt från bron.

Jag gick på gator jag inte tidigare varit och kom ut på en bro som ledde ut från downtown Vancouver. Man hade en riktigt härligt utsikt från bron så jag tog ett par bilder :). Nästan vykortsvarning 😉

Vancouver 14/9-10

Downtown Vancouver

Samma ställe på bron, tog bilden mot staden istället. Och som ni ser så finns även här bergen i bakgrunden!

Vancouver 14/9-10

Utsikt från strandpromenaden, bilden visar delar av Vancouver och Richmond

Gick längs med strandpromenaden en bra bit och tog ett par bilder, den första är över Vancouver och Richmond, Vancouver är det lilla till vänster och Richmond är det i bakgrunden… Om jag nu har fattat det hela rätt 😉

Vancouver 14/9-10

Berg och Stanley park

Här ser vi de älskade bergen i bakgrunden ;). Framför det där alla granar är så ligger Stanley park, tydligen är den 10% större än Central Park i New York. Jag har dock inte varit där inne ännu, men tänkte hyra en cykel och trampa igenom det någon dag 🙂

Vancouver 14/9-10

Husträd

Jag vet inte riktigt varför men de har planterat ett träd högst upp här. 😀

Vancouver 14/9-10

Berg & Stanley Park

Även här har vi Stanley park i förgrunden och över trädtopparna ser vi de eviga bergen!

Vancouver 14/9-10

Mera berg, mera vatten!

Ja lite mer berg, vatten och stanley park!

Vancouver 14/9-10

North Vancouver och Berg

Norra Vancouver är det vi ser framför oss och så bergen i bakgrunden naturligtvis! Har jag nämnt att det finns berg här förresten?

Vancouver 14/9-10

Berg 😉

Haha lite mer berg! Och Stanley Park!

Vancouver 14/9-10

Hus

Jag blev så full i skratt när jag såg detta och det fick mig på direkten att tänka på en viss animerad film som kom här om året ;). Detta lilla hus ligger då kanske 2 eller 3 kvarter från strandpromenaden och är omringat av höghus. En liten oas!

Vancouver 14/9-10

Balkan!

Till alla er som trodde att jag var i Kanada och Vancouver.. Tji fick ni, jag tog kort på vart jag verkligen befinner mig!

Vancouver 14/9-10

Ryggsim

Var inne i en affär igår och såg denna fina fisken! Ni kan ju bara tänka er hur bra det är att bo i Vancouver när till och med fiskarna simmar ryggsim bara för att visa hur underbart härligt det är 😉

Pengar pengar pengar!

Jag har inte riktigt fattat vitsen med kanadensarnas pengasystem än. Det gäller inte bara kanada utan USA är ju precis lika korkat. Antagligen är fler länder också lika idiotiska och det stör mig! I detta sammanhang måste jag säga att Sverige verkligen är överlägset.

Vi gör en liten jämförelse.

Sedlar

Sverige: 5st olika sorters sedlar i valörerna, 20, 50, 100, 500 och 1000 kr.
Kanada: 5st olika sorters sedlar i valörerna, 5, 10, 20, 50, 100 dollar.

Där är vi ganska jämna då alla sedlar faktiskt har en vettig funktion att fylla och valörerna är ganska så varierande. Sedlarna är jag nöjd med både i Sverige och i Kanada. Dessutom gillar jag utseendet och känslan av sedlarna, mycket trevligt!

Mynt

Sverige: 4, snart 3 olika sorters mynt i valörerna, (50öre), 1, 5 och 10 kr.
Kanada: 6 olika sorters mynt i valörerna, 1, 5, 10 och 25c samt 1 och 2 dollar.

Det är nu vi har kommit till det jag skulle vilja kalla som mynthelvetet från satan själv! Vad i helvete ska dom med så många mynt till? Det är ju helt onödigt enligt min mening. Vi kan ju ta och göra lite fina kalkyler. För vissa av mynten är ju faktiskt knappt värda någonting.

1 cent. VARFÖR har man kvar 1centsmynt? Om vi räknar att en kanadadollar står i 7kr så är alltså 1 cent 0.07kr. Är verkligen 0.07kr något man vill springa runt med i plånboken? Vafan det är ju bara slöseri med metall! Tänk vad många hus man hade kunnat bygga av all den metallen! Lär er att avrunda!

5 cent. 0.35kr, det är väl motsvarigheten till Sveriges 50öring, som faktiskt ska försvinna som tur är. Finns absolut ingen anledning att ha kvar 5 centaren. Tar den inte bara plats egentligen? Jo det gör den det är vi alla överens om, så bort med den också.

10 cent, 0.7kr. Okej nu börjar vi snacka här, kan ju jämställas med den Svenska enkronan, för det är 0.7kr den är värd. 10 cent tycker jag faktiskt är helt okej att ha kvar. 10 är en jämn och fin siffra och det är lätt att hålla koll på, 10st blir en dollar, så lets keep it ok?

25 cent, 1.75kr. Nej jag vet inte riktigt, varför ska man ha ett mynt som är 25? Men med tanke på att de inte jobbar enbart i metric system här och gillar att snacka i Quarters och härj så kan jag förstå charmen och viljan att ha det kvar. Men jag måste nästan säga att har man 25c kvar så får man offra 10c. Så vi slänger faktiskt bort 10c och behåller 25c istället. Jag tycker det är en bra kompromiss.

1 och 2 dollar tycker jag inte att det är så mycket att orda om. De kan mycket väl behållas och de fungerar bra. Perfekta för myntautomater och allt sånt så jag tänkte inte hacka så mycket på de mynten. För de förtjänar en plats i myntfacket då de faktiskt ÄR VÄRDA NÅGOT.

Så vad kan vi komma fram till? Ptja att av 6 mynt kan de lätt kapa bort 3 av dom utan problem. Helst hade jag väl nästan sett att de tog bort alla mynt som heter något med cent och kör enbart på dollar. Att bara ha kvar cent som något man skriver och som man alltid avrundar. Men det lär inte fungera. MEN något som skulle fungera är att ta bort 1, 5 och 10centaren. Behålla 25centaren och sedan lägga till 50centaren. Visst det blir fortfarande rätt så mycket mynt men det blir mindre mängd av mynt som samlas i myntfacket. Eller så skippar man 25centaren helt och bara har 50centaren. Jag har för mig att det finns en 50centare också men den används inte så mycket. Varför vet jag inte…

Som exempel kan jag väl säga att igår när jag gick ut så hade jag ett mynt i mitt myntfack, det var 1 dollar. Orsaken till att jag inte hade mer var för att jag i ren desperation slängde iväg alla andra mynt till en hemlös.

I alla fall, jag började 1dollar. Nu när jag kollar i mitt myntfack så kan jag konstatera att jag under gårdagen har samlat på mig inte mindre än 13 dollar och 99cent i MYNT. Det är alltså 97kronor och 93öre i mynt, vilket i svenska pengar hade blivit 98kr i mynt.

Sverige: 98kr i bästa fall 9 tior, 1 femma, 3 enkronor. = 13 mynt.

Det är en ganska så uppseendeveckande stor summa mynt som man glider runt med. Kan nog nästan säga att ingen av er som sitter här och läser har hundra spänn i mynt på er.

Kanada: 13 dollar och 99 cent i bästa fall: 6st 2dollars, 1st 1dollars, 3st 25centare, 2st 10centare, 4st 1centare = 17 mynt.
Kanada: 13 dollar och 99 cent I mitt fall: 4st 2dollars, 4st 1 dollars, 5st 25centare, 6st 10centare, 1st 5centare, 9st 1centare = 29 mynt.

TJUGONIO JÄVLA MYNT!

Men jag ska försöka vara lite objektiv i mitt tänkande. För det KAN ju inte bara vara negativt? Det går inte för om det bara var negativt så skulle de inte ha det så som de faktiskt har det. En sak jag har reflekterat över är att alla dessa mynt antagligen gör en standardkanadensare bättre i huvudräkning än en standardsvensk. Kan även vara så att det inte alls är så utan att alla handlar och hanterar pengar mer med ett muskelminne än användande av tänkande. För jag kan nu när jag sitter här inte riktigt komma på något tillfälle då jag stått hemma och funderat på hur mycket pengar jag ska lämna fram o.s.v.

Sedan är det så att Vancouver dräller av hemlösa som tigger pengar. Om alla småmynt försvinner så kommer folk vara ännu mer snåla med att lämna ifrån sig mynten vilket gör att de hemlösa inte får något istället för att ibland ha fått lite. Vilket skulle vara ett rätt hårt slag mot dom.

Sedan är det ju det här med dricks, för här ska man lämna dricks till personalen för de tjänar inte så pass bra att de klarar sig utan dricks så det är kutym typ. Och det är ju lättare å slänga med mer dricks om man har massa mynt som ligger och skräpar än om man inte har det…

Men bortser man från de tre sista grejerna så tycker jag att de borde slänga om hela skiten! DO IT! COME ON!